Abonare LifeIsNotAFight

Abonare

marți, 14 iulie 2015

Dieta


Voiam de mult sa scriu despre asta. Discutiile despre dieta sunt foarte controversate, de obicei le evit, pentru ca sunt de parere ca nu exista o dieta buna sau o dieta rea (inafara de fast food, prajeli prea des etc  - asta e o dieta rea :)) desi unii m-ar contrazice :D ).. Cred ca exista o dieta potrivita pentru o anumita persoana/problema etc.
Asa ca tot ce vreau sa fac in acest capitol este sa vorbesc despre dieta mea, pe care mi-am construit-o in urma documentarii din carti, internet,  si nu la intamplare, ci argumentat (schimbarea dietei a pornit de la doctorita mea, fiind prima persoana care dupa 7 ani de simptome mi-a aratat ca se pot atenua simptomele asa de simplu)

Avand in vedere ca pentru o persoana cu SM, ceea ce accentueaza simptomele este inflamarea leziunilor cerebrale, Am pornit de aici (de asemenea, multe afectiuni pornesc de la reactii inflamatorii, pentru care s-ar aplica aceste principii cu succes).

In 2011, mi-am cunoscut in sfarsit medicul :). Pana atunci, ma adresam la spitalul Universitar , unde singura solutie in cazul accentuarii simptomelor era cura de cortizon. Am ajuns la noua mea doctorita cautand pe cineva care facea apiterapie. Avand in vedere ca atunci faceam Betaferon pentru SM, a refuzat sa imi faca injectii cu venin de albine pentru ca se crea un conflict in corp: veninul de albine stimuleaza sistemul imunitar, in timp ce Betaferonul "moduleaza" (pe scurt, il slabeste). Dar mi-a dat prima dieta "customizata", si de aici am inceput.
A fost dieta mea pentru cam 2 ani si in principiu, consta din alimente permise si nepermise : carne de 2 ori pe saptamana (asta am schimbat intre timp...de cateva ori. detalii mai incolo), fara zahar alb (doar brun si miere), fara faina alba (doar integrala; la fel si in paine si produse fainoase), fara covrigei, briose, produse de patiserie/cofetarie, fara lactate. In principiu nimic procesat, fara cafea (provoaca inflamatie. Cum imi place cafeaua la nebunie, mi s-a permis 2 cani pe asptamana de cafea decofeinizata).
Am urmat aceasta dieta cu sfintenie , citeam si inca citesc ingredientele pe orice cumpar (majoritatea produselor contin zahar). La dieta se adauga un amestec de miere, laptisor de matca, polen si tinctura de propolis care se consuma de 3 ori pe zi cate o lingura (dar poate varia). Dupa o luna de dieta , puteam sa merg pe tocuri :) Imi aduc aminte ca prima data cand am fost la cabinet ma plangeam ca nu pot purta tocuri si data urmatoare am venit pe tocuri. Nu puteam sa merg mult, dar oricum, puteam sa stau pe tocuri!
Intre timp s-au mai schimbat lucrurile si de aceea am continuat sa caut mereu si mereu noi lucruri. Dupa ce am fost diagnosticata si cu Lyme, tratamentul a fost foarte agresiv si aceea a fost marea mea cadere. Mi-am mai revenit mult fata de perioada aia si inca lucrez la asta.

Acum trei ani am devenit vegetariana. Intotdeauna mi-am dorit sa renunt la carne, dar am avut un pic de anemie mereu si mama "nu m-a lasat"  :)). Carnea in sine este un aliment dificil de digerat pentru organism, si asta a fost argumentul cu care am convins-o. Timp de doi ani am fost vegetariana, pana toamna trecuta, cand am citit o carte (despre care am mai mentionat in blog "How I beat Multiple Sclerosis",
 scrisa de un medic care sufera de SM). Modul in care e scrisa cartea, foarte accesibil , coerent si argumentativ, m-a fascinat si de atunci urmez principiile invatate acolo (confirmate din mai multe surse):
- fara gluten: glutenul este proteina din grau cel mai greu digerabila de organismul uman. Asta pentru ca in vremuri stravechi , Paleolitic, oamenii nu mancau niciun fel de cereale. Cerealele au fost descoperite mai recent si de aceea multe persoane nu s-au adaptat. Renuntand la gluten, am simtit imbunatatiri din primele zile. Din pacate, renuntarea la gluten implica renuntarea la paine, chiar si integrala, orice fainoase, orice aliment facut cu faina de grau. Mult timp am substituit cu rondele de orez expandat, uneori din porumb expandat, dar am renuntat si la acestea (contin alte proteine similare glutenului). Dar pentru o trecere mai suportabila, as recomanda
- fara lactate: suntem singurele mamifere care beau laptele altor mamifere dupa intarcare. Pentru mine asta a fost un argument destul de bun. De asemenea, clar este greu digerabil. Dupa ce am renuntat la lactate, nu ma mai balonam, digestia era mult mai buna
- fara zahar deloc: zaharul brun/brut din comert oricum nu este natural. Chiar doar cu zahar brun, nu ma simteam suficient de bine. Am zis sa fac o incercare, sa nu mananc o saptamana deloc zahar. Rezultatele erau vizibile (la mine) si pentru cei din jurul meu. In ultimul timp, am inceput sa reduc si mierea (contine zahar) dar nu as recomanda neaparat
Carne: nu proteinele din carne m-au convins sa revin la consumul de carne, ci acizii grasi. Proteinele exista din belsug si in seminte, anumite legume etc. Dar acizii grasi de care are nevoie creierul sa se regenereze nu sunt decat in carne. Mai sunt in uleiul de peste etc dar avand in vedere ca la o persoana cu SM creierul este cel afectat, cred ca you need all you can get. Nu este ceva optional, asa am gandit eu. Daca asta trebuie sa fac, ok, o fac. Creierul este facut din grasime, normal ca pentru a se regenera are nevoie de grasime. Atentie la calitate. Produsele din comert nu sunt de cea mai buna calitate. Si pentru mine a fost un efort sa gasesc animale crescute natural, dar nu este imposibil. Exista inernet, sunt ferme in jurul oricarui oras, daca se vrea , se poate. O persona cu SM are oricum un mare dezeschilibru in corp, nu este de dorit sa adaugi peste asta hormonii din puiul din comert sau antibiotice din porc etc
- Seminte si nuci: mereu le hidratez. Se hidrateaza pentru ca, desi nu se observa cu ochiul liber, germineaza peste noapte. Semintele de in le hidratez in timpul noptii iar dimineata le bag la blender in suc de fructe. De asemenea, sunt bune amestecate in salate. Semintele de in hidratate si blenduite a doua zi regleaza digestia ( mare grija daca urmati Protocolul cu Vit D in doze mari, atunci semintele si nucile, ca si lactatele, sunt strict interzise. Pot afecta rinichii ireversibil)
- Uleiuri: uleiurile sunt foarte importante. Uleiul de in este unul dintre cele mai eficiente antiinflamatorii. Pentru salate folosesc cel mai mult uleiul de in, uneori si de masline, dar pentru gatit intotdeauna ulei de cocos sau grasime animala. Uleiurile sunt o sursa foarte buna de omega 3, dar cele vegetale, prin incalzire, pierd componenta de omega 3, devine omega 6. In mod normal, raportul omega 3 omega 6 ar trebui sa fie 1:1, dar in timp, cu toate produsele din comert, s-a ajuns cam 34:1 (omega 6/omega3). Uleiul de cocos are punctul de fierbere mult mai ridicat, si nu pierde componenta de omega 3 la incalzire.
- Fructe: fructele de cele mai multe ori le fac sucuri la blender. Sucurile se absorb mai repede in organism, corpul nu depune efort sa le digere. Ajung direct in stomac si de acolo in sange. Sucul il beau pe stomacul gol (sau la 2 ore dupa masa). La jumatate de ora dupa mananc. Scopul meu este de trei sucuri colorate pe zi. Colorate pentru ca frutele si legumele colorate contin cei mai multi antioxidanti (portocala, lamaie, morcovi, pepene, avocado etc). Colorate: aceeasi culoare a coajei si interior.
- Legume: salate cu orice ocazie, eventual la toate mesele. In cartea "How I Beat Ms" se recomanda 3 cani de supe de frunze (spanac, salata verde, patrunjel, kale etc) si 3 cani de legume bogate in sulf (conopida broccoli, varza). Eu nu am reusit inca sa beau asa multe, dar beau cam in fiecare zi supa (le amestec pe toate intr-o supa), dar nu este ideal.
- de o saptamana nu mananc nici orez. Mancam felii de orez expandat in loc de paine, dar si in orez, quinoa, porum exista proteine similare glutenului si vreau sa le evit in totalitate.
- cartofii: ii evit. Amidonul nu este de dorit. In carte sunt permise 2 portii pe saptamana, dar eu nu ma simt bine cand mananc cartofi , asa ca prefer sa ii elimin din dieta.
- lapte de cocos: este un aliment foarte important in refacerea tesutului nervos. Il folosesc in mancare ( las carnea la marinat peste noapte in lapte de cocos si mirodenii), dar este si un bun desert. Fiert cu pudra de roscove este un bun substituent pentru lapte cu cacao. Mai mult, adaug curmale, seminte, nuci si racit , aduce cu budinca.atentie ca laptele de cocos full fat (cel recomandat) poate deveni gretos, eu nu pot manca mult. Ideal este o cana jumate pe zi dar eu am reusit cam jumatate de cana, si nu in fiecare zi. De asemenea, iarna un preparat foarte bun si sanatos este ceaiul de turmenic , facut cu lapte de cocos, turmenic, scorisoara, cuisoare si ce mai vreti voi sa puneti (eu am pus chiar si usturoi si mi se pare foarte bun).
- desert: fara zahar este destul de dificil initial sa gasesti un desert, dar mai sus am dat exemple de deserturi cu lapte de cocos. De asemenea, curmalele, smochinele, alune de padure, migdale, fructe uscate le mananc intregi dar si amestecate la blender cu diferite sucuri.

Desi sunt multe restrictii, mananc muuult mai mult ca inainte, si chiar am slabit vreo 4 kg (este normal..fara gluten -paine , fainoase etc, si fara zahar, desi mananc multe grasimi).
Am zile mai bune si zile mai proaste, dar nu cred ca exista o solutie magica. Dieta este ceva ce pot controla, iar aceast dieta asigura pentru oricine toti nutrientii necesari. Imi plac prajiturile dar mai mult imi place sa merg.

Este o dieta in care cred si consider ca asa imi ajut corpul sa se vindece. 
Cu dragoste,
Florenta

3 comentarii: